Koolituste kirjeldus ja õppekava
Toiduohutus ja -hügieen õppekava
Koolitus on mõeldud kõikidele toidukäitlejatele – kokkadele, abikokkadele, toitlustusteenindajatele, laatadel/messidel toidu müüjatele.
Koolituse kogumaht akadeemilistes tundides: 8
Auditoorne töö: 6 tundi
- Toiduohutuse alused;
- Toitu käsitlev seadusandlus;
- Toidu füüsiline, keemiline, mikrobioloogiline saastumine;
- Allergeenid;
- Toiduainete kaudu levivad haigused, toidumürgistused ja infektsioonid;
- Temperatuuri kontroll;
- Hoonete ja seadmete disain, puhastus ja desinfitseerimine;
- Jäätmemajandus;
- Puhastamine, desinfitseerimine, kahjuritõrje;
- Isiklik hügieen ja töötajate koolitamine;
- Enesekontrolliplaan.
Praktiline töö: 2 tundi
Näited, diskussioon
Enesekontrolliplaan HACCP õppekava
Koolitus on mõeldud kõikidele toidukäitlejatele – toitu käitlevad asutused, töörühma liige; enesekontrolliplaani koostaja, enesekontrolliplaani eest vastutav isik; toidu teabe eest vastutav isik.
Koolituse kogumaht akadeemilistes tundides: 8
Auditoorne töö: 6 tundi
- Enesekontrolliplaan kui toidukäitleja kohustus
- Juhendid vastavalt valdkonnale
- HACCP 7 põhimõtet ja 12 etappi
- Eeltingimuste programm
- Ohtude analüüs ja ennetavad meetmed
- Kriitilised kontrollpunktid ja nende määramine
- Valideerimine, verifitseerimine ja seire
- Dokumenteerimine
Praktiline töö: 2 tundi
Näited, diskussioon
Allergeenid õppekava
Koolitus on mõeldud kõikidele toidukäitlejatele, kuid eelkõige neile, kes vastutavad ettevõtte toiduohutuse, hügieeni ja toiduteabe eest.
Koolituse kogumaht akadeemilistes tundides: 6
Auditoorne töö: 4 tundi
- Terminoloogia ja üldteadmised toiduallergiatest
- Toiduallergia Eestis ja mujal maailmas
- Seadusandlus, märgistamine
- Allergeenide käsitlemine enesekontrolliplaanis
- Allergeenide kontroll tootmises
- Ristsaastumine ja selle ennetamine
Praktiline töö: 2 tundi
- Näited, diskussioon